Ride to Work Day – 20 Haziran İşe Motorunla Git Günü :)

Motosiklet kullanmaya niyetlendiğim ilk günlerde temel amacım anadolu yakası avrupa yakası arasında iş ve ev trafiğini bertaraf etmekti. Araştırma yaparken Google a ilk yazdığım “Ride to Work” cümlesiydi. Karşıma bir web sitesi çıkmıştı ve fikir çok ilginçti. Siteye üye olmuşum, bana bugün hatırlatma göndermişler , gün yaklaşıyor diye.

Yabancı arkadaşların bu gibi mevzuları feci önemseyip, bunlar için kar amacı gütmeyen organizasyonlar kuruluşlar kurmalarına hastayım. Bu kadar organize olmak bizim gibi gelişmekte olan ülkeler için garip gelse de aslında mevzu önemli. 18 senedir de 20 Haziran Amerika’da İşe Motorunla Git Günü !!! Son 5 senedir ciddi anlamda kutlanıyor, ABD de destekleyen şehirler her geçen sene artıyor.

İşin komik tarafı organizasyonun başkanı Andy Goldfine bir radyo programında anlatıyor, Amerika Birleşik Devletleri dışında tüm Avrupa ülkeleri ve hatta dünya (abartıyor burada – belli ki Türkiye’yi başka bir gezegendeki bir ülke sanıyor) motosikletin bir araç olduğunun farkında fakat Amerika’da motosiklet bir oyuncak gibi görülüyor. Allah Henry Ford dan razı olsun Arabayı Amerika’da yarattı ama kazın ayağı öyle değil diyor.

Asıl değinilen nokta, verilen mesaj ise şu ; “korumalı kıyafetler giyinerek , güvenli sürüş eğitimi alınarak motosiklet kullanıldığında aslında motosiklet düşünüldüğü kadar da tehlikeli değil”. Önümüzdeki 50 yılda motosikletler yollarda çok daha yer alacak diyorlar. Dünyanın arabalarla sarfedilen kaynaklarının motosikletlere yönelim sağlayacağı , otopark kolaylığı , trafikte geçen saatleri ailemizle geçen saatlere dönüştürebildiği , enerji avantajları vs. gibi sebeplerle motosikletin tercih edileceğini söylüyorlar.

ADAMLAR KONUYA KAFA PATLATIYORLAR… Radyo konuşmalarını dinliyorsunuz , adamlar saatlerce konu üzerine konuşmuşlar. Konuyla ilgili doktora yapan insanoğullarından bahsediyorlar…

http://www.ridetowork.org/ sitesinde daha fazla bilgi bulabilirsiniz.
Sunny state of arizona dan ablamız anlatıyor, ki kendisi boru değil motosiklet endüstrisi başkanı sanırsam ;
İşinize giderken motosiklet veya scooterınızla %60 a varan daha az benzin tüketirsiniz.
Daha çevreci olursunuz, son günlerde sürekli adı geçen karbon ayak izinizi azaltırsınız. (bknz : http://www.karbonayakizi.com/ )

Daha önce de bahsedildiği gibi güvenli sürüşe vurgu yapıyor ve ekliyor mayıs ayını “motorcycle safety awareness month – Motosiklet Güvenliği Farkındalığı Ayı” olarak ilan etmişler. Yani diyecek söz kalmıyor bunların üzerine, torunlarımız görür mü böyle günleri bilmem ama ben 20 Haziran da işime motosikletimle giderken gülümserken kaskımın içinde bunları düşünüyor olacağım.

Yorum bırakın